URZĘDOWE BADANIE MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jeleniej Górze informuje, że od dnia 03.01.2024 r. próbki mięsa od dzików pochodzących z polowań i odstrzałów sanitarnych (przeznaczone na użytek własny), jak również próbki mięsa pozyskane od świń z przeznaczeniem na użytek własny, będą badane w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Jeleniej Górze przy ul. Wojewódzkiej 5a
W Powiatowym Inspektoracie Weterynaryjnym, przy ul Wojewódzkiej 5a, próbki będą przyjmowane do badania od poniedziałku do piątku, w godzinach 8.00-15.00.Informacje dotyczące próbek dostarczanych do Pracowni Diagnostyki Włośni:
Gramatura próbki min. 100 g Próbki powinny być dostarczane w opakowaniach czystych, bezwonnych, szczelnie zamkniętych. Próbki powinny być dostarczane świeże (NIEMROŻONE) bez zanieczyszczeń. Jeżeli stan próbek jest niezadowalający lub ich ilość niewystarczająca, próbki mogą nie zostać przyjęte do badania. Próbki powinny być dostarczone niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia oraz niezwłocznie po dokonaniu odstrzału, nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału za wyjątkiem dzików odstrzelonych na obszarach podlegających ograniczeniom, nakazom i zakazom w związku ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń, które po odstrzale zostały skierowane do chłodni.
Materiał dostarczony do badania:
a) filary przepony w przejściu do części ścięgnistej, część żebrowa lub mostkowa przepony, mięśnie żuchwowe, język, mięśnie brzuszne,
b) w przypadku kawałków mięsa: mięśnie poprzecznie prążkowane o małej zawartości tłuszczu, pobrane z miejsc w pobliżu kości lub ścięgien.